2011-12-05 16:25:20• hírek • Szatmár.ro

Újraélesztenék a Kárpátok Eurorégiót

Közös projekteken gondolkodnak a szervezetben részt vevő öt ország képviselői.

Nemrégiben Nyíregyházán tartotta soros tanácsülését a Kárpátok Eurorégió szervezet, amelyen részt vett Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is. Elmondása szerint a tanácskozás fő célja a szervezet feltámasztása, a tevékenységek beindítása lenne, ugyanis míg alapításakor az egyik legdinamikusabb együttműködésnek számított, úgy mára egy haldokló mozgalomként tartják számon.

A Kárpátok Eurorégióhoz öt posztkommunista ország tartozik: Lengyelország, Ukrajna, Románia, Magyarország és Szlovákia. Alapításakor az első ilyen nagyságrendű kezdeményezésnek számított, a fő cél ezen országok közös nyitása volt Európa felé.

Csehi a szatmár.ro kérdésére elmondta: a tanácskozáson eldöntötték, hogy az elnökséget ezentúl stafétaszerűen minden második évben továbbadják. A sorozatot Magyarország kezdi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat vezetője, Seszták Oszkár látja el az elnöki teendőket. A következő években a tervek szerint a cél közös projektek készítése lesz, melyekben mind az öt ország részt vehet. A cél az első lépésben a felkészülés a 2013-2020-as pályázati időszakra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: